Критика на преводот - да, но каква?

Marolova, Darinka (2012) Критика на преводот - да, но каква? Огледало-месечник на книжевните преведувачи на Македонија, 23 (200).

[img] Text
trud za Ogledalo.docx

Download (20Kb)

Abstract

Тема на овој труд е критиката на преводите, но дали секогаш критиките се оправдани, ова особено се однесува на негативните? Целта на оваа статија е да се укаже токму на тоа кој и на кој начин може да прави критички осврти на веќе преведените текстови, како и да се укаже на неправилностите кои се често присутни во пракса.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 31 Jan 2013 10:31
Last Modified: 31 Jan 2013 10:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5189

Actions (login required)

View Item View Item