Музичкиот инструмент гајда и нејзините тонски карактеристики

Angelov, Goranco (2011) Музичкиот инструмент гајда и нејзините тонски карактеристики. In: Godisen zbornik br. 2, Fakultet za muzicka umetnost. Univerzitet Goce Delcev - Stip, pp. 159-170. ISBN 1857-7296

[img]
Preview
Text
Muzickiot instrument Gajda i nejzinite tonski karakteristiki.pdf

Download (936Kb) | Preview

Abstract

Гајдата како еден од најзастапените музички инструменти во фолклорната музичка традиција на Македонија, има значајна улога во зачувувањето на нашата автентична изворна музика. Распространетостта на гајдата во селските средини на целата територија на Македонија и присуството на гајдаџијата на домашни и верски прослави имало големо влијание во одржувањето на автентичната вокална, инструментална и играорна традиција. Со миграцијата село-град и пренесувањето на дел од обичаите од руралните средини, традиционалните музички инструменти, меѓу кои и гајдата се пренесуваат и во градските средини каде постепено заземаат свое место во градењето на севкупниот музичко-културен живот. Во излагањето ќе произнесеме податоци околу потеклото, терминологијата, составните делови, видовите гајди, држењето за време на репродуктивниот процес, распространетоста, употребата во Македонија и тонските карактеристики на гајдата.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 03 Dec 2012 12:05
Last Modified: 03 Dec 2012 12:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2730

Actions (login required)

View Item View Item