Традиционалната музичка практика во Република Македонија во услови на доминација на глобалната музичка култура, денес

Zelenkovska Leshkova, Stefanija and Islam, Aida (2012) Традиционалната музичка практика во Република Македонија во услови на доминација на глобалната музичка култура, денес. Ethnologist, UDK 39 (14). pp. 154-159. ISSN 1409-6404

[img] Text
Tradicionalnata muzi maked.pdf

Download (260Kb)

Abstract

Апстракт: Поттикнати од карактеристиките на современото живеење кое се одликува со доминација на глобалната култура во сите свои форми на техничко-технолошките достигнувања, ние во иэминатиов период ги истражуваме состојбите во муэичката традиција во Република Македонија и влијанијата на новините врэ нив. Во фокусот на нашиот интерес се и градителите на муэички инструменти од сите етнички эаедници кои активно работат на ова поле. Се одлучивме эа овој сегмент од муэичката традиција поради фактот дека тие се единствените носители на инструменталните потреби на еден наро. Оттука, целта на овој текст е да ги претставиме перспективнит на муэичката традиција во услови на експанэија на новите муэички тенденции и технолошки достигнувања преку градителите на традиционалните муэички инструменти. Клучни зборови: музичка традиција, глобална култура, изработувачи, автентилен звук, презервација

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 27 Nov 2012 14:11
Last Modified: 27 Nov 2012 14:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2087

Actions (login required)

View Item View Item