Одређивања утицаја адитива у уља на раду мотора са унутрашњим сагоревањем преко експерименталних тестирања

Sovreski, Zlatko and Simeonov, Simeon and Hristovska, Elizabeta and Jovanovska, Vangelica and Dzidrov, Misko (2016) Одређивања утицаја адитива у уља на раду мотора са унутрашњим сагоревањем преко експерименталних тестирања. Predavanja po pozivu sa megjunarodnim ucescem, Savetovanje u Kostolcu. ISSN 978-86-912927-5-1

[img]
Preview
Text
Utvrduvanje ZS.pdf

Download (252Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ZS SS.pdf

Download (149Kb) | Preview
Official URL: https://sites.google.com/site/savetovanjeukostolcu...

Abstract

Во овај труд направени се експериментални тестирања со цел да се осознае како влијаат адитивите за моторните масла врз работните карактеристики на Моторите со Внатрешно Согорување. При експерименталните тестирања следена е промената на работните карактеристики (притисокот на компресија, вибрациите, бучавоста, отпорите на триење во моторниот механизам, внатрешната чистота на моторот и др.) од кои воглавно зависи работата на моторот во целост. Самите експериментални испитувања ја потврдуваат констатацијата дека со користење на адитиви во моторните масла се постигнува посмирена работа на моторот како и почиста емисија на издувни гасови на истите. Клучни зборови: адитиви за моторни масла, бучавост, емисисија на гасови, сув старт на моторот.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 20 Nov 2017 10:50
Last Modified: 06 Dec 2017 13:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18611

Actions (login required)

View Item View Item