Kонзерваторски работи на бедемот на централниот комплекс на локалитетот Вардарски рид

Nacev, Trajce (2016) Kонзерваторски работи на бедемот на централниот комплекс на локалитетот Вардарски рид. [Project]

[img]
Preview
Text
IZVESTAJ VARDARSKI RID.pdf

Download (1718Kb) | Preview

Abstract

Конзерваторските работи се изведоа во три фази: Првата фаза: надѕидување на најстарата фаза од бедемот во висина од 0.20 до 0.30 м. Надѕидувањето е изведено во техника opus incertum без нагласени редови, со камен а како вризво средство е користен продолжен малтер. Втора фаза: надѕидување на надворешното и внатрешното лице во техника opus icertum без багласени хоризонтали редови, со камен од локалитетот а како врзивно средство користен е продолжен малтер. Трета фаза: На површината помеѓу надворешното и внатрешното лице поставен е еден ред на камен за да не дојде до навлегување на атмосферска вода, потоа да се спречи растењето на вегетацијата за да не дојде до негово понатамошно распаѓање.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 27 Jan 2017 11:38
Last Modified: 27 Jan 2017 11:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17044

Actions (login required)

View Item View Item