Спојување на материјали

Temelkoska, Bratica (2011) Спојување на материјали. Goce Delcev University, Stip, Macedonia. ISBN 978-608-4504-22-1

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/151

Abstract

Поимот спојување на материјалите ги вклучува процесите на заварување, тврдо и меко лемење, спојување со лепила и механичко поврзување. Изработката на одговорни конструкции со сложен облик е можно со заварување , со заковки и леење. Но, бидејќи со процесот на спојување на материјалите со заварување се остваруваат повеќекратни предности над процесот со заковки и леење, во оваа скрипта не се опфатени овие постапки. Оваа скрипта е наменета за студентите од Машински Факултет-Универзитет „Гоце Делчев”-Штип, а е напишана според наставната програма за насоката Производно машинство. Со оваа програма опфатени се конвенционалните постапки за заварување, специјалните постапки на заварување на железни и нежелезни материјали, како и процесите на лемење и лепење на метални, неметални материјали, како и нови материјали, композити, стакло. Посебно внимание е посветено на однесувањето на материјалите при заварување, структурни промени во заварениот спој, можни грешки и испитување на заварени споеви.

Item Type: Book
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Bratica Temelkoska
Date Deposited: 27 Oct 2016 10:30
Last Modified: 27 Oct 2016 10:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16545

Actions (login required)

View Item View Item