Горанчо Ангелов - Соло гајда, настап по повод Светскиот Ден на Музиката во градскиот парк во Скопје, локација Школка

Angelov, Goranco (2015) Горанчо Ангелов - Соло гајда, настап по повод Светскиот Ден на Музиката во градскиот парк во Скопје, локација Школка. [Performance] (Unpublished)

[img] Video
Solo gajda Svetski den na muzikata 1.mp4

Download (87Mb)
[img] Video
Solo gajda Svetski den na muzikata 2.mp4

Download (88Mb)
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
20150621_160139.pdf

Download (2368Kb) | Preview
Official URL: https://www.youtube.com/watch?v=bOZrpq9gWA8&featur...

Abstract

Професорот по традиционални инструменти на Музичката академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, Горанчо Ангелов настапи на Светскиот Ден на Музиката кој за првпат се организира во Македонија а истиот традиционално се организира во повеќе од 400 градови низ светот. Овој празник низ светот се слави на 21 јуни со средби и со бесплатни настапи на аматерски и професионални музичари на отворени сцени, на градски улици како и на плоштади. Со разните музички приредби воедно се обележува и календарскиот почеток на летото. Професорот Ангелов изведе неколку традиционални напеви на гајда. Настанот беше организиран од Македонската Музичка Индустрија (ММИ) и Здружението за заштита на авторски музички права (ЗАМП) како организации кои колективно управуваат со правата на музичките изведувачи и автори а се одржуваше во градскиот парк во Скопје, локација Школка.

Item Type: Performance
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 28 Jan 2016 14:04
Last Modified: 28 Jan 2016 14:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15168

Actions (login required)

View Item View Item