Потенцијални ризиците и опасностите врз археолошките локалитети во горниот тек на река Брегалница

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Потенцијални ризиците и опасностите врз археолошките локалитети во горниот тек на река Брегалница. In: Трет меѓународен научен симпозиум „Денови на Јустинијан I“, 30–31 Oct 2015, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img] Slideshow
Simpozium Justinijan.pptx

Download (550Kb)
[img]
Preview
Text
programa-Justinijan.pdf

Download (324Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
T N 3.pdf

Download (202Kb) | Preview

Abstract

Во горниот тек на река Брегалница се наоѓаат археолошки локалитети кои датираат од различен временски период. Нивното присуство историски и културно го дефинира животот во овој регион што е од особено значење за нашето културно наследство. Меѓутоа местополжба и поставеност кои ја имаат во местата каде се наоѓаат придонесува да бидат подложени на потенцијални ризици и опасности кои би придонеле до нивно загрозување и уништување. Со утврдување на потенцијалните ризици и опасности кои ги загрозуваат археолошките локалитети во горниот тек на река Брегалница ќе се овозможи превземање на потребните мерки и активности за нивна заштита и спасување во случај на појава од истите. Клучни зборови: река Брегалница, археолошки локалитети, ризици, опасности.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 14:05
Last Modified: 26 Jan 2016 14:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14818

Actions (login required)

View Item View Item