Самолекување на деца

Angelovska, Bistra (2015) Самолекување на деца. Ваш аптекар (5). pp. 15-17. ISSN 1857-971X

[img]
Preview
Text
samolekuvanje na deca.pdf

Download (217Kb) | Preview
Official URL: http://vasaptekar.mk/files/5_MK.pdf

Abstract

Што е самомедикација (самолекување)? Самомедикацијата (самолекување) вклучува сé што прават луѓето за да го одржат личното здравје или здравјето на блиските. Тоа вклучува низа на терапевтски и хигиено-диететски мерки – исхрана, режим на движење, откажување од штетни и нездрави навики; земање на лекови без лекарски рецепт, земање на други средства за одржување на здравјето. Самомедикацијата (самолекување) се применува со употреба на лекови и други медицински производи за симптоми кои може да ги препознае самиот пациент, како и при здравствени проблеми кои се ограничени сами по себе. Лековите за самомедикација имаат познат профил на безбедност – ниска фреквенција и тежина на несакани дејства. Пациентите можат сами да ги дозираат лековите и не постои ризик по здравјето при нивна правилна употреба. Таквите лекови се издаваат на барање на пациентот и со препорака на фармацевтот без лекарски рецепт. Користењето на лековите за самолекување е поврзано со поголема одговорност на пациентот за сопственото здравје. Доколку симптомите продолжат повеќе од три дена, пациентот се упатува на консултација со лекар.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 13 Oct 2015 08:10
Last Modified: 13 Oct 2015 08:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13922

Actions (login required)

View Item View Item