Опасности и несреќи при експлоатација на тракторите во земјоделското производство

Dimitrovski, Zoran (2010) Опасности и несреќи при експлоатација на тракторите во земјоделското производство. Годишен зборник 2010 - Yearbook, 10. pp. 81-90. ISSN 1409-987X

[thumbnail of TRUD  1%2C VO 2010.pdf]
Preview
Text
TRUD 1%2C VO 2010.pdf

Download (607kB) | Preview

Abstract

Во трудот се прикажани најчестите опасности и несреќи при работа со тракторите во земјоделското производство. Појдувајќи од фактот дека во Република Македонија се случуваат голем број на несреќи со трактори, потребно е да се превземат соодветни превентивни мерки за да се намали бројот на повредени и трагично настрадани лица.
Во трудот накратко се образложени најчестите видови на несреќи, кои се причинители и како да се заштити ракувачот на тракторите или другите учесници во земјоделското производство. Најчести видови несреќи со трактори кои за последици имаа тешки телесни повреди или повреди со смртоносни последици со превртување со трактор, прегазување или пад од трактор или приколка.
Да се намали бројо на несреќи со трактори, како и бројот на повредени и загинати лица во земјоделското производство, фармерите треба доследно да се придржуваат кон препораки за безбедна и сигурна експлоатација на на тракторите и другите земјоделски машини.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Zoran Dimitrovski
Date Deposited: 16 Nov 2012 10:09
Last Modified: 04 Aug 2015 10:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/995

Actions (login required)

View Item View Item