Модернизам, постмодернизам и глобализација

Iliev, Krste and Pop Zarieva, Natalija (2014) Модернизам, постмодернизам и глобализација. In: Nauka i globalizacija, 17-19 May 2013, Filozofski fakultet Pale, Bosna i Hercegovina.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Downloads_Modernizam%2CPostmodernizam i globalizacija.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Downloads_Modernizam%2CPostmodernizam i globalizacija.pdf

Download (233kB) | Preview

Abstract

Овој труд има цел да открие што литературата може да ни каже за глобализацијата и како глобализацијата влијаела на создавањето, циркулацијата и примањето на литературните текстови. Тема на овој реферат ќе биде и улогата на литературата во процесите на општествена, економска и културна интеграција кои ја дефинираат оваа ера, но и на кои начини глобализацијата е поврзана пошироко со историјата на модернизмот и пост-модернизмот како литературни правци. Она што е во фокусот на овој реферат е влијанието на глобализацијата на литературата, кое е повеќестрано,во позитивен и негативен контекст. Во однос на темите преовладува субјективното искуство од глобализацијата, односно хибридност од идеи и проблематики. Се наметнува прашањето како глобализацијата влијае на создавање на нови литературни форми.Овој реферат ќе го проучи развојот на врската меѓу литературата и глобализацијата преку разгледување на неколку значајни литературни текстови меѓу кои The Satanic Verses на Селман Рушди, Middlesex на ЏефриЈуџенидес, ако и прашањето дали глобализацијата е само назив за постколонијалните наука и естетика во 21 век.
Клучни зборови: културна интеграција, модернизам, пост-модернизам, хибридност на теми, традиционални форми, нови литературни форми, вредности, постколонијална естетика.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 11 Feb 2015 10:18
Last Modified: 04 Aug 2015 10:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9940

Actions (login required)

View Item View Item