Употреба на диодниот ласер во мекоткивните тераписки процедури– приказ на случај

Papakoca, Kiro and Trenceva, Ana and Nacovski, Bojan (2014) Употреба на диодниот ласер во мекоткивните тераписки процедури– приказ на случај. In: 21ви Меѓународен научен студентски конгрес, 9-11 May 2014, Охрид, Р.Македонија.

[thumbnail of Poster ohrid 2014 Ana i Bojan 1-111.pdf]
Preview
Text
Poster ohrid 2014 Ana i Bojan 1-111.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Цел:
Пациент со гингивлна хиперплазија присутна под мостовна конструкција имаше потреба од соодветна пародонтално-хируршка интервенија, гингивална депигментација, деконтаминација и киретажа на самиот гингивален сулкус, каде што има тотална индикација за употреба на диоден ласер во тераписки цели.
Приказ на случај:
Пациент со гингивална хиперплазија на горната вилица во пределот на фронтот под еден циркуларен мост. За отстранување на хиперплазираното ткиво користен е диоден ласер со употреба само на површинска анаестезија. Ласерката терпаија опфати две посети на стоматолог: во првата посета е направен дебридман на сулкусот, додека во втората-реконтурирање на интерденталните папили. После терапијата и комплетното заздравување на гингивата (седум денови) направен е нов цируларен мост.
Заклучок:
Диодниот ласер е модерен тераписки модалитет кој ни овозможува доста брзо и едноставно, без присуство на крварење и во чисто работно поле , со што го прави овој ласер перфектен за ваквите случаи. Постоеше позитивен ефект кај нашиот пациент, поради тоа што беше напомнато дека состојбата би се решила без оперативен зафат. Препорачуваме употреба на овој тераписки модалитет кај сличните случаи.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 12 May 2014 10:12
Last Modified: 12 May 2014 10:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9925

Actions (login required)

View Item View Item