Улога на фармацевтот во рационалната употреба и факторите кои влијаат на рационалната употреба на лекови

Angelovska, Bistra and Atanasova, Marija (2014) Улога на фармацевтот во рационалната употреба и факторите кои влијаат на рационалната употреба на лекови. Фармацевтски информатор (37). pp. 28-30. ISSN 1409 - 8784

[thumbnail of Улога на фармацевтот во рационалната употреба и фактори кои влијаат на рационалната употреба на лекови.docx] Text
Улога на фармацевтот во рационалната употреба и фактори кои влијаат на рационалната употреба на лекови.docx

Download (113kB)
[thumbnail of Насловна страна]
Preview
Other (Насловна страна)
naslovna strana.PDF - Cover Image

Download (376kB) | Preview
[thumbnail of Содржина]
Preview
Other (Содржина)
sodrzina.PDF

Download (171kB) | Preview

Abstract

Правилна и соодветна употреба на лековите е еден од најважните аспекти во терапијата на одредена болест. Докажано е дека 50% од сите лекови во светот се пропишани или издадени несоодветно и 50% од пациентите не успеваат да ги земат правилно. Треба да се превземат напори со цел да се постигне рационална употреба на лекови со што ќе се избегне неефективен и несигурен третман, пролонгирање на болеста и зголемување на трошоците за лекувањето.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 03 Jun 2014 07:50
Last Modified: 03 Jun 2014 07:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9901

Actions (login required)

View Item View Item