„Очерки Белграда“ од Константин Петкович - автентично сведоштво за мешањето на културите на балканот

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2013) „Очерки Белграда“ од Константин Петкович - автентично сведоштво за мешањето на културите на балканот. Yearbook of the Faculty of Philology 2012, Goce Delcev University, 3 (3). pp. 197-201. ISSN 1857-7059

[thumbnail of 703-1032-1-PB.pdf]
Preview
Text
703-1032-1-PB.pdf

Download (411kB) | Preview

Abstract

Патописот „Очерки Белграда“ од Константин Петкович,создаден непосредно по неговото дипломирање кај познатиот рускиславист И.И. Срезневски, е израз на одушевувањето на писателот одпросветителските идеи кои биле широко распространети низ тогашнаЕвропа. Како и кај сите европски познати просветители, па и кајмакедонските, така и Константин Петкович почувствува потреба ижелба да се евидентира состојбата од соживотот во една мултикултурнасредина, каква што во тоа време беше Белград, со измешано муслиманскои христијанско население.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 Apr 2014 09:08
Last Modified: 04 Jun 2014 12:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9805

Actions (login required)

View Item View Item