Децата на турската заедница и турското народно творештво во Република Македонија

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka (2011) Децата на турската заедница и турското народно творештво во Република Македонија. Yearbook of the Faculty of Philology, 2011, 2 (2). pp. 37-41. ISSN 1857-7059

[thumbnail of j2.pdf]
Preview
Text
j2.pdf

Download (415kB) | Preview

Abstract

Народните приказни, песни, поговорки и други видови народно творештво, претставуваат вистинска книжевна ризница на секој народ. Колку што е постара таа ризница толку повеќе го привлекува вниманието на читателите од сите возрасти. Тоа претставува посебен извор за создавање современи книжевни дела, а пред сè преработени приказни. Народното творештво на турската заедница во Република Македонија, до сега не е доволно истражено, а ова посебно се однесува на децата од истата заедница. Според наши сознанија, до денес не е објавена ниедна книга на народни приказни на турски јазик, забележани во Република Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 Apr 2014 09:07
Last Modified: 30 Apr 2014 07:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9803

Actions (login required)

View Item View Item