Преглед на странски туристи и ноќевања по земји на припадност кои ја посетиле Република Македонија во периодот од 2006-2010 г.

Koteski, Cane and Jakovlev, Zlatko and Angelkova, Tanja and Mitreva, Elizabeta and Kitanov, Vladimir (2014) Преглед на странски туристи и ноќевања по земји на припадност кои ја посетиле Република Македонија во периодот од 2006-2010 г. Bulletin of Papers ASA - 2010-2011 (26-27). pp. 67-74. ISSN 0352-3497

[thumbnail of Преглед на странски туристи и ноќевања по земји на припадност 2006-2010година.pdf]
Preview
Text
Преглед на странски туристи и ноќевања по земји на припадност 2006-2010година.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

За правилно планирање на развојот на туризмот во нашата земја постојат голем број на фактори кои влијаат директно или индиректно. Зголемувањето на бројот на туристите како на домашните така и на странските пред се зависи од линиската инфраструктура, видовите на патишта, железничката мрежа, модернизацијата на воздушните пристаништа и квалитетот на сместувачките објекти, понудената квалитетна услуга во нашата земја и секако субвенциите од државата за ТА.
Најголемиот прилив на девизни средства во туризмот како во нашата земја така и во светот доаѓаат од домашните и странските туристи. Затоа при правењето на развојна стратегија на туризмот на нашата земја неминовно е да правиме анализа за секоја туристичка сезона како на домашните така и на туристите по земји на припадност кои ја посетиле нашата земја и оствариле ноќевања во периодот од 2006-2010 година.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 28 Apr 2014 09:04
Last Modified: 04 Aug 2015 13:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9802

Actions (login required)

View Item View Item