Преглед и состојба на поштенскиот сообраќај, мрежата и бројот на претплатници во телекомуникацискиот сообраќај во Република Македонија во периодот од 2005-2010 година

Koteski, Cane and Jakovlev, Zlatko and Angelkova, Tanja and Mitreva, Elizabeta and Kitanov, Vladimir (2014) Преглед и состојба на поштенскиот сообраќај, мрежата и бројот на претплатници во телекомуникацискиот сообраќај во Република Македонија во периодот од 2005-2010 година. Bulletin of Papers ASA - 2010-2011 (26-27). pp. 57-66. ISSN 0352-3497

[thumbnail of Преглед и состојба на поштенскиот сообраќај во периодот 2005-2010година.pdf]
Preview
Text
Преглед и состојба на поштенскиот сообраќај во периодот 2005-2010година.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Денес во нашата земја за размена на мисли, вести и известување постојат и се користат поштенскиот, телеграфскиот, телефонскиот, радио и телевизискиот сообраќај како дел од ПТТ сообраќајот. Други видови на сообраќај кои постојат во нашата земја се водниот, градскиот и цевоводниот сообраќај.
Во овој научен труд посебно ќе биди разгледан поштенскиот сообраќај, мрежата и бројот на претплатниците во телекомуникацискиот сообраќај во нашата земја.
Поштенскиот сообраќај се користи за испраќање, пренос и испорака на писма, весници, книги, вредносни хартии, пари, пакети, вести и др. Притоа се користат сите средства во јавниот превоз. Познато е дека поштенскиот сообраќај се дели на местен, внатрешен и меѓународен. Овој вид на сообраќај има големо значење во секојдневниот живот на луѓето и развојот на стопанството во нашата земја Република Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 28 Apr 2014 09:03
Last Modified: 04 Aug 2015 13:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9801

Actions (login required)

View Item View Item