Libri i bardhë përr të drrejjtat prroffesiionalle dhe të punës të gazetarrëve (Koment juridik)

Apasiev, Dimitar (2014) Libri i bardhë përr të drrejjtat prroffesiionalle dhe të punës të gazetarrëve (Koment juridik). In: Libri i bardhë përr të drrejjtat prroffesiionalle dhe të punës të gazetarrëve. ССНМ - Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници [Independent Union of Journalists and Media Workers], Skopje, pp. 21-71. ISBN 978-608-65669-0-6

[thumbnail of 55))) Prefinal_LIBRI (alb).pdf]
Preview
Text
55))) Prefinal_LIBRI (alb).pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Книгата содржи шест новинарски стории кои ги обработуваат најгорливите прашања на македонскиот журнализам (отпуштања, договори на определено време, хонорарна работа, дописници, автоцензура и критички медиуми). Темата за новинарскиот прекаријат е обработена и преку истражување спроведено од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ – Independent Union of Journalists and Media Workers), а при промоцијата на книгата учество земаа и гости од Меѓународната федерација на новинари (IFJ – International Federation of Journalists) и од француското Здружение на фриленс-новинари. Издадавањето на публикацијата е во соработка со Британската амбасада (British Embassy) во Македонија, во рамки на проектот „Јакнење на работничките права во медиумите“. Книгата е издадена на македонски и на албански јазик.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:32
Last Modified: 31 Mar 2014 12:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9661

Actions (login required)

View Item View Item