Том Соер и Хаклбери Фин– симбол на желбата на детето за слобода и самостојност

Denkova, Jovanka (2012) Том Соер и Хаклбери Фин– симбол на желбата на детето за слобода и самостојност. Sovremenost, 2012 (2). pp. 100-106. ISSN 0038-5972

[thumbnail of Tom Soer-Hak Fin.doc] Text
Tom Soer-Hak Fin.doc

Download (75kB)

Abstract

Романите Том Соер и Хаклбери Фин се типични романи за деца и млади кои заради своите главни јунаци несопирливо ја привлекуваат младата читателска публика. За овие два главни лика, Том и Пипи, нема нешто неостварливо и недопирливо. Тие влетуваат во авантури и покрај опасностите и неизвесноста од исходот на таа авантура. Нивната слобода за нив е нешто свето и тие се покоруваат само на законот на играта и фантазијата. Но, истовремено, тие ја покажуваат и желбата на детето за самодокажување и самопотврдување.
Овие два романи, или поточно овие два лика мошне убаво ни го покажуваат растењето на детето и неговото израснување во зрел млад човек.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 16 Nov 2012 07:18
Last Modified: 16 Nov 2012 07:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/946

Actions (login required)

View Item View Item