Osman Baymak, Bir Gün Daha - Осман Бајмак, Уште еден ден (препев од турски)

Leontik, Marija (2003) Osman Baymak, Bir Gün Daha - Осман Бајмак, Уште еден ден (препев од турски). Balkan Aydınlar ve Yazarları Yayınları 21 . Bay Yayınları, Призрен, Косово.

[thumbnail of 2003-OСМАН-БАЈМАК-УШТЕ ЕДЕН ДЕН.pdf]
Preview
Text
2003-OСМАН-БАЈМАК-УШТЕ ЕДЕН ДЕН.pdf

Download (914kB) | Preview

Abstract

Книгата „Уште еден ден“ претставува избор од целокупното творештво на Осман Бајмак, направен и препејан од Марија Леонтиќ. Осман Бајмак е современ турски поет од Косово.
Поезијата на Осман Бајмак претставува експресија на неговиот духовен, мисловен и емотивен свет. Мотивите на неговата поезија се инспирирани или земени од неговиот живот и од неговата околина. Осман Бајмак многу повеќе од описот на јунаците на неговите песни, од описот на настаните, се задржува на внатрешниот свет на луѓето и на нивната перцепција на светот. Со својата лиричност во поезијата на Осман Бајмак посебно место зазема жената. Тој восхитен, опиен, радoсен и среќен, измамен, разочаран, несреќен се труди во цел циклус на песни да ја одгатне жената, но таа како секогаш да останува загатка... Токму во овие песни може многу убаво да се согледа зависноста на среќата од меѓусебниот однос на мажот и жената. Во голем број песни се чувствува насушната потреба за ослободување на човекот од цврстите пранги на традиционализмот и негово слободно развивање, мислење и определување.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 10 Mar 2014 14:58
Last Modified: 10 Mar 2014 14:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9393

Actions (login required)

View Item View Item