Најважни показатели кои имаат влијание врз искористувањето (загубите) и осиромашувањето на рудата кај методата со подетажно зарушување

Mijalkovski, Stojance (2013) Најважни показатели кои имаат влијание врз искористувањето (загубите) и осиромашувањето на рудата кај методата со подетажно зарушување. Makedonsko rudarstvo i geologija, XIV (23). pp. 30-33. ISSN 1409-8288

[thumbnail of Trud 52. Najvazni pokazateli koi imaat vlijanie vrz iskoristuvanjeto (zagubite) i osiromasuvanjeto na rudata kaj metodata so podetazno zarusuvanje.pdf]
Preview
Text
Trud 52. Najvazni pokazateli koi imaat vlijanie vrz iskoristuvanjeto (zagubite) i osiromasuvanjeto na rudata kaj metodata so podetazno zarusuvanje.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Во пракса за постигнување на подобри резултати при примена на оваа метода, имаат влијание и други фактори како што се: својствата на одминираната руда (гранулометрискиот состав, обликот на парчињата одминирана руда, присуството на честици кои што предизвикуваат лепливост на рудата, влажноста на рудата и др.), големината на збивање на рудата при минирањето, неправилностите при изведувањето на минирањето, применетиот тип на товарно-транспортната или утоварната машина, длабочината на заривање на утоварниот орган од утоварната или товарно-транспортната машина, брзината на истекување на одминираната руда и др.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 30 Apr 2014 11:15
Last Modified: 30 Apr 2014 11:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9210

Actions (login required)

View Item View Item