Рехабилитација при кардиоваскуларни заболувања

Panova, Gordana and Grkova, Roska (2010) Рехабилитација при кардиоваскуларни заболувања. In: Прв конгрес на студенти од здравствени струки и здравствени работници, 22-25 Apr 2010, Битола, Македонија.

[thumbnail of rehabilitacija.pdf]
Preview
Text
rehabilitacija.pdf

Download (816kB) | Preview

Abstract

Резиме: интервентна кардиологија и кардио рутинска процедура , значително го
скратува просечниот период на хоспитализација во акутна одделенија и изведени пред лицето на пациенти срцева рехабилитација во значително порана фаза на болеста. Рехабилитација срцето на пациентите вклучува клинички поддршка и интервенција од страна на контролирање на симптомите болест , евалуација на кардиоваскуларен ризик, психо-социјална евалуација и психолошки поддршка , како и програмира и контролирани физички тренинг. Ваквите откритија се потврдено од страна на резултатите од мета-анализа 51 рандомизирани студии за улогата на ФТ, односно срцева рехабилитација на опстанокот на коронарна пациенти , кој се наоѓа намалување на вкупната смртност од 27 % и кардиоваскуларниот морталитет од 31 % на пациенти подложени на редовни FT во однос на контролната група кои не практикуваат ФТ, а немало разлика во инциденцата на нови нефатални МИ помеѓу групи на пациенти . Намалување на смртноста без значителни влијание врз појавата на нови нефатален МИ кај пациенти кои се вклучени во рехабилитација програми веројатно може да се објасни со фактот дека ФТ, во прилог на други позитивни ефекти, намалува васкуларниот оксидативниот стрес преку зголемена активност на ендотелијалните азотен оксид синтетаза, и екстрацелуларниот супероксид дисмутаза, да врши поволни васкуларни ефекти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 11 Feb 2014 12:54
Last Modified: 05 Aug 2015 11:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9169

Actions (login required)

View Item View Item