Здравствена нега на психијатриски болни

Efremova, Stanka and Panova, Gordana (2010) Здравствена нега на психијатриски болни. In: III Национален конгрес на Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки на Р. Македонија, 30 Sept - 03 Oct 2010, Струга, Р.Македонија.

[thumbnail of III Nacionalen kongres.pdf]
Preview
Text
III Nacionalen kongres.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Денеска има се поголем број на нервни и душевни заболувања. Некој од нив се доста сериозни, особено во акутните стадиуми. Многу од нив преоѓаат во хронична состојба која постојано се влошува. Особено можат да бидат тешки депресивни психози, прогресивни парализи, атрофии на мускули и др.
При негата на овие болни, медицинските сестри секојдневно се срекават со проблеми околу заземање на правилен став кон конкретен болен и кон конкретна манифестација. Должност на мед. сестра е уште при првиот контакт, со своето однесување, да го сузбие стравот кај болниот, односно болниот психијатриското одделение да го доживее како секое друго одделени. Неретко под дејство на суманути(налудничави) идеи , болниот станува опасен за околинта, така да придружниците користат разни присилни методи(врзување на екстремитетите) при спроведување на болниот до одделение, што претставува додатен стимул за манифестирање на поголема агресија од страна на болниот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Feb 2014 14:26
Last Modified: 10 Feb 2014 14:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9164

Actions (login required)

View Item View Item