Развојот на промените во сестринството

Panova, Gordana and Panova, Blagica and Sumanov, Gorgi and Velickova, Nevenka and Nikolovska, Lence (2013) Развојот на промените во сестринството. In: IV Македонски конгрес за Историја на медицината со меѓународно учество, 18-19 Apr 2013, Skopje, R. Macedonia.

[thumbnail of Makedonski kongres za istorija na medicinata so megunarodno ucestvo 1.pdf]
Preview
Text
Makedonski kongres za istorija na medicinata so megunarodno ucestvo 1.pdf

Download (596kB) | Preview
[thumbnail of 2-РАЗВОЈОТ НА ПРОМЕНИТЕ ВО СЕСТРИНСТВОТО.pdf]
Preview
Text
2-РАЗВОЈОТ НА ПРОМЕНИТЕ ВО СЕСТРИНСТВОТО.pdf

Download (996kB) | Preview
[thumbnail of 2-РАЗВОЈОТ НА ПРОМЕНИТЕ ВО СЕСТРИНСТВОТ1.pdf]
Preview
Text
2-РАЗВОЈОТ НА ПРОМЕНИТЕ ВО СЕСТРИНСТВОТ1.pdf

Download (494kB) | Preview

Abstract

Развојот на сестринството се гледа низ призмата на општиот развој на медицината.Сестринската професија во Европа навлегува во процесот на промени, како во образованието, така и во праксата.Унапредувањето на здравјето, превенцијата од болести,негата на болните и болните пред умирање се древни човекови потреби.Во европската здравствена заштита ваквите човекови потреби им се доверени на медицинските сестри, кои дејствуваат во здравствените институции како и во домовите на болните.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Feb 2014 10:39
Last Modified: 06 Aug 2015 09:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9137

Actions (login required)

View Item View Item