Производни и технолошки својства на некои новосоздадени хибридни генотипи ориз

Andov, Dobre and Andreevska, Danica and Ilieva, Verica (2008) Производни и технолошки својства на некои новосоздадени хибридни генотипи ориз. Јубилеен годишен зборник. pp. 133-140. ISSN 1409-5297

[thumbnail of В.И - 11.pdf] Text
В.И - 11.pdf

Download (1MB)

Abstract

Испитувањата се вршени заради издвојување на генотипите со подобри производни и технолошки својства, а подоцна и нивно воведување во производството како нови сорти. Испитувани се шест генотипи ориз, создадени во Институтот по пат на хибридизација.
Анализирани се приносите на арпа, бел ориз и рандманот во споредба со стандардната сорта монтичели во текот на 2007 и 2008 година.
Од споредбените испитувања може да се констатира дека приносот на суровиот и белиот ориз кај сите генотипи е повисок од стандардот, освен кај Генотипите бр.3 и бр. 4.
Врз база на резултатите добиени за рандманот, може да се утврди дека со највисок просек на цели зрна се одликува Генотипот бр.6

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Verica Ilieva
Date Deposited: 15 Nov 2012 10:54
Last Modified: 10 Jun 2013 09:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/910

Actions (login required)

View Item View Item