Andov, Dobre and Andreevska, Danica and Ilieva, Verica (2008) Производни и технолошки својства на некои новосоздадени хибридни генотипи ориз. Јубилеен годишен зборник. pp. 133-140. ISSN 1409-5297
Text
В.И - 11.pdf Download (1MB) |
Abstract
Испитувањата се вршени заради издвојување на генотипите со подобри производни и технолошки својства, а подоцна и нивно воведување во производството како нови сорти. Испитувани се шест генотипи ориз, создадени во Институтот по пат на хибридизација.
Анализирани се приносите на арпа, бел ориз и рандманот во споредба со стандардната сорта монтичели во текот на 2007 и 2008 година.
Од споредбените испитувања може да се констатира дека приносот на суровиот и белиот ориз кај сите генотипи е повисок од стандардот, освен кај Генотипите бр.3 и бр. 4.
Врз база на резултатите добиени за рандманот, може да се утврди дека со највисок просек на цели зрна се одликува Генотипот бр.6
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Verica Ilieva |
Date Deposited: | 15 Nov 2012 10:54 |
Last Modified: | 10 Jun 2013 09:12 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/910 |
Actions (login required)
View Item |