Препородот на витештвото и појавата на џентлменот во Велика Британија

Iliev, Krste (2014) Препородот на витештвото и појавата на џентлменот во Велика Британија. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (5). pp. 103-112. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Препородот на витештвото и појавата на џентламенот во Велика Британија.pdf]
Preview
Text
Препородот на витештвото и појавата на џентламенот во Велика Британија.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Витештвото е сет од кодови на однесување, тесно поврзани со Христијанството, кои го определувале начинот на однесување на витезот во Средновековието. Во Англија последните знаци на средновековното витештво можат да се проследат за време на владеењето на кралицата Елизабета I. Француската рволуција, и крвавиот расплет кој следел, го обновил интересот за овие вредности. Овој препород на витештвото сега се појавил во облик на џентлмен, кој се придржувал помеѓу другите вредности за учтивост, милост и чест. Овие вредности помогнале Велика Британија да ја задржи улогата на најразвиена земја во текот на 19от век.
Клучни зборови: Витештво, Христијанство, препород, џентлмен, влијание

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Krste Iliev
Date Deposited: 10 Nov 2017 09:00
Last Modified: 10 Nov 2017 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9083

Actions (login required)

View Item View Item