Оризот значајна стратешка култура во Република Македонија

Andreevska, Danica and Andov, Dobre and Ilieva, Verica (2008) Оризот значајна стратешка култура во Република Македонија. Јубилеен годишен зборник . ISSN 1409-5297

[thumbnail of В.И - 10.pdf] Text
В.И - 10.pdf

Download (1MB)

Abstract

Опитно производниот објект за ориз од Кочани (поранешен Институт за ориз Кочани) кој од 1999 год. е во склоп на Јавната научна установа Земјоделски институт - Скопје, главно се занимава со научноистражувачка и апликативна дејност во оризопроизводството на Република Македонија.
Главни предмети на испитувања се следниве:
- Создавање и интродукција на нови сорти ориз;
Производство на квалитетен семенски материјал;
Воведување и осовременување на механизацијата во оризопроизводството;
Испитување и примена на пестицидите (интегрална заштита од плевели, болести и штетници);
Правилна примена на минералната исхрана (употреба на ѓубрињата, количество, време и начин на нивна примена), според резултатите добиени од агрохемиските аналилзи за испитувањето на плодноста на почвата и потребите на оризовите растенија;
Испитување на квалитетните својства на арпата и белиот ориз;
Рационализација на производството и негово поефтинување;
Производство на здрава храна;

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Verica Ilieva
Date Deposited: 15 Nov 2012 10:53
Last Modified: 11 Jun 2013 09:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/907

Actions (login required)

View Item View Item