Emiko Haiku

Kukubajska, Marija Emilija (2007) Emiko Haiku. National Library "Goce Delchev“-Stip. ISBN 9989-147-31-0

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Emiko Haiku.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Emiko Haiku.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Книгата се состои од два дела. Првиот, со предговор од д-р Коста Балабанов, е јапонски стих - хаику на англиски јазик. Пораката на овие специфични стихови (5,7,5 слога) дифузира обновлива надеж во човекот и човештвото соочени со предизвиците на деструтивното во физичката и духовна средина. Радоста на постоењето триумфира над модерните и постмодерни хаос, бизарност и негативизам. Метафорите и симболиката ја истакнуваат силата на мислата, светлината на духовната енергија и органската чистина на срцето кое застапува „деконтаминација“ од загаденоста на вредностите.
Вториот дел од книгата е книжевно-лингвистичка вежба,изведена во две нивоа: основно и надградено истражување на јазикот, знакот, зборот, идејата, информацијата, комуникацијата, употребувани во лексиконот од A до Z. Со тоа на изучувачите на англискиот јазик, како и на познавачите на литературата им се нуди нов приод кон морфемата, фонемата, идиомот и идејата, истражувани во многузначноста на еден збор во одредена буква (from A to Z). Рецензијата за овој дел ја има напишано претседателот на Хаику асоцијацијата на Македонија, проф. д-р Александар Прокопиев.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 23 Apr 2014 07:44
Last Modified: 09 Jan 2015 14:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9055

Actions (login required)

View Item View Item