Македонецот од Штип

Kukubajska, Marija Emilija (2008) Македонецот од Штип. 2 Август-С, Штип. ISBN 978-9989-909-51-1

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Македонецот од Штип.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Македонецот од Штип.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Да се биде учен е моќно акумулирање на знаење, да се биде научник е надмоќна инвенција над сето знаење, а да се биде мудар не може ни учениот ни научникот, ако немаат доблест.
Мојот татко Александар Кукубајски имаше мудрост чија доблест не му даваше да биде наметлив со знаењето, не го туркаше да каже колку е позитивна неговата мудрост над лукавоста и затоа свои добрини посветуваше на правење добри дела и по можност добри луѓе, без да чека, ниту да добива од нив, признанија и услуги за својата несебична жртва, без да го засегнуваат пакосните и подлите крадци и потсмевачи за тоа како не искористил ништо за улогата на тивок, ненаметлив мудрец кој бесплатно создавал лидерство.
Татко ми Александар Мишев Кукубајски е еден од неодамнешните примери на Македонец кој секогаш се обидуваше да го прави иправното, да инспирира на чесни и добри мотиви за живеење и создавање, да го подобрува карактерот на човековото суштество, да го подобрува животот на нашиот македонски народ, да верува во иднината на Македонија, да плаче како дете од радост за македонските успеси, или срцето трагично да му се распукне од поделбите во неа, како што тоа се случи на 26 март, 2003 година.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 17 Apr 2014 09:22
Last Modified: 17 Apr 2014 09:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9052

Actions (login required)

View Item View Item