Болен Дојчин меѓу vis major и ендорфините

Kukubajska, Marija Emilija (1983) Болен Дојчин меѓу vis major и ендорфините. Македонски Фолклор, XVI (32). ISSN YU 0542-2108

[thumbnail of Makedonski folklor 1.pdf]
Preview
Text
Makedonski folklor 1.pdf

Download (14MB) | Preview

Abstract

Македонското усно творештво на културната историја и антропологија ни нуди исклучително богат и инвентивен фонд од народна поезија во рамките на јужнословенската народна литература. Зборниците составувани од бројни македонски и други фолклористи и книжевни дејци од минатиот век, како и постојано акумулираните архивски материјали од Институтот за фолклор “Марко Цепенков” од Скопје имаат зачувано вековни вредности за културниот и национален идентитет на Македонските Словени, народ населен во срцето на Балканот, осуден да опстојува петвековен, најдраматичен период од својата историја, одрежувајќи се и борејќи се против турското ропство.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 02 Feb 2015 09:30
Last Modified: 02 Feb 2015 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9045

Actions (login required)

View Item View Item