Еми и Куклите

Kukubajska, Marija Emilija (2008) Еми и Куклите. „2-ри Август“ Штип. ISBN 13 978-9989-2935-1-1

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Еми и куклите.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Еми и куклите.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of img068.jpg]
Preview
Image
img068.jpg

Download (792kB) | Preview

Abstract

Детската книга, сликовница со дванаесет илустрации на детски профили е книжевен жанр кој авторот го има воведено како мини есеи, со внатрешен ритам и органски интегрирана рима и со современ стил и јазик на комуникација меѓу родител и дете во 21-от век. Дванаесетте есеи нудат слики од „изложбата“ на животот кој се одвива низ дванаесет тематски целини: 1. апстрактното и конкретното во сонот и јавето на детето; 2. израз на детската радост гаена во семејното опкружување; 3. когнитивниот процес на детската мисла: сооднос на родител - дете и улога на родителот во развојот на детската (за)мисла; 4. сонцето како симбол на светлина, топлина, љубов кон татковината, фамилијата и Бог; 5. дијалог/лекции за културолошките и религиозни значења на христијанскиот празник Велигден; 6. учење за летот (низ простор и време), и птицата како знак и звук на слобода и милост; 7. природата на водата во детското учење за бескрајните бранови на љубовта кон животот, светот, луѓето, семирот; 8. размислувања за роденденските чувства; 9. размислувања за суштината на книгата и мудроста; 10. вербални слики за азбуката и историјата на писмото; 11. науките во замислата на детскиот ум и 12. празнување на раѓањето на надежта за постојано, трајно, вечно продолжение на постоењето; размислувања за раѓањето на Исус Христос, Божиќ.
Книгата е промовирана:
- во Домот на културата „Ацо Шопов“, Штип (види слика), како и на МТВ и ТВ Стар,
- на археолошкиот локалитет Куклите, во присуство на словенечкиот амбасадор Брајан Бергант и
- на ТВ Сител 3 во документарната емисија за локалитетот Куклите.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 05 Feb 2014 11:13
Last Modified: 16 Apr 2014 08:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9037

Actions (login required)

View Item View Item