Критичко-есеистички осврт врз делата на Шукри Рамо

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka (2013) Критичко-есеистички осврт врз делата на Шукри Рамо. In: Конференција: Књижевност за децу и њена улога у васпитању и образовању деце школског узраста, 23 Nov 2012, Врање, Србија.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Sukri Ramo.PDF]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Sukri Ramo.PDF - Published Version

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Zbornik Knjizevnost za decu 3.pdf]
Preview
Text
Zbornik Knjizevnost za decu 3.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Во оваа студија се дава критичко-есеистички осврт врз делата на Шукри Рамо. Треба да се нагласи дека Шукри Рамо е писател од првата повоена генерација турски писатели во Р.Македонија, кој во повеќето свои раскази уметничкиот израз свесно го жртвува за сметка на идејноста по секоја цена, водејќи се од крутата мисла дека особено литературата за деца, треба да воспитува во духот на братството и единството, што беше доминантна идејна ориентација особено во периодот од првата деценија на повоена Титова Југославија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 02 Jun 2014 08:15
Last Modified: 02 Jun 2014 08:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8937

Actions (login required)

View Item View Item