Крадење на идентитет и методи за намалување на ефектите на овој напад

Smiljanoska, Jasmina and Jankoska, Monika and Bogdanoski, Mitko (2011) Крадење на идентитет и методи за намалување на ефектите на овој напад. In: CITYR'11, 30 Sep - 02 Oct 2011, Skopje, R. Macedonia.

[thumbnail of PROGRAMA_CITYR11.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA_CITYR11.pdf

Download (210kB) | Preview
[thumbnail of Крадење на идентитет и методи за намалување на ефектите на овој напад.pdf]
Preview
Text
Крадење на идентитет и методи за намалување на ефектите на овој напад.pdf

Download (885kB) | Preview

Abstract

Крадење на идентитет преставува измама која напаѓачот ја користи со цел да се здобие со лични податоци на друго лице, како што се матични броеви, броеви од кредитни картички, социјални броеви и слично, и со тоа да добие пристап до ресурсите или бенефициите во име на тоа лице. Главен мотив при крадење на идентитет е профитот. Информациите кои се незаконски добиени со помош на овој тип на напад се искористени директно од извршителот на нападот или се препродаваат на трето лице. Во денешно време, за успешно реализирање на вакви напади, се користат различни алатки и методи, од лажни пораки (spam), лажни интернет страници, па се до употреба на тројанци и црви. Предмет на овој труд е да се разгледаат нападите со крадење на идентитет и начинот на кој што функционираат овие напади, како и да се опишат и анализираат методите кои се користат за спречување или намалување на ефектите од ваквиот тип на напади.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Mitko Bogdanoski
Date Deposited: 28 Jan 2014 12:48
Last Modified: 28 Jan 2014 12:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8835

Actions (login required)

View Item View Item