Нов модел за мониторинг во медицината базиран наинтеграција на RFID и WSN технологиите

Kumpanijoska, Biljana and Bogdanoski, Mitko (2011) Нов модел за мониторинг во медицината базиран наинтеграција на RFID и WSN технологиите. In: CITYR'11, 30 Sept - 02 Oct 2011, Skopje, R. Macedonia.

[thumbnail of PROGRAMA_CITYR11.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA_CITYR11.pdf

Download (210kB) | Preview
[thumbnail of Нов модел за мониторинг во медицината базиран наинтеграција на RFID и WSN технологиите.pdf]
Preview
Text
Нов модел за мониторинг во медицината базиран наинтеграција на RFID и WSN технологиите.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

RFID (radio frequency identification) и WSN (wireless sensor network) се две значајани безжични технологии кои имаат широк спектар на примена и неограничени можности за идна употреба. RFID се користи за детекција и лоцирање на објекти, а WSN за набљудување и мониторинг на околината. Интеграцијата на RFID и WSN го проширува нивниот потенцијал и примена, бидејќи освен информации за идентитетот и локацијата, се добиваат и информации за условите на објектот кој се надгледува. Овозможена е изградба на „паметни болници“, со што се подобрува квалитетот на третманот на пациентите и ефикасноста на работата во болниците, како и мониторинг и поддршка за постари и хронично болни лица надвор од болниците, обезбедувајќи здравстена заштита било каде, во било кое време. Во трудот е даден опис на RFID и WSN технологиите, интеграција на овие две технологии, можни архитектури и примери од поновите истражувања, патенти, академски и индустриски решенија. На крај, претставени се иновативни решенија за примена на интеграцијата на RFID и WSN во и надвор од болниците.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Mitko Bogdanoski
Date Deposited: 28 Jan 2014 12:48
Last Modified: 28 Jan 2014 12:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8834

Actions (login required)

View Item View Item