DDoS напади и DDoS напади врз DNS

Nikoloski, Aleksandar and Bogdanoski, Mitko (2012) DDoS напади и DDoS напади врз DNS. In: CITYR'12, 21-23 Sept 2012, Skopje, R. Macedonia.

[thumbnail of DDoS- Nikoloski, Bogdanoski.pdf]
Preview
Text
DDoS- Nikoloski, Bogdanoski.pdf

Download (570kB) | Preview
[thumbnail of Programa CITYR 2012.pdf]
Preview
Text
Programa CITYR 2012.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Одликата на денешното модерно општество и иско ристеноста на информатиката во општествениот поре док и информациските системи во општествените сфе ри за дистрибуиран транспорт на податоци и добива ње на дистрибуирани информации дава можност за уживање на благодетите на новата комуникациска ера. Дистрибуираните системи се користат во електро нското банкарство, услужни компјутерски сервиси, ко муникациски, информативни сервиси, трговски серви си, берзански севиси и ред други кои работат врз прин ципот на дистрибуирана достава и обработка на бара ња за податоци. Според своето име претставуваат сино ним за системи кои бараат високо ниво на заштита и голема мамка за проневери, и злоупотреби вклучува јќи и различни видови на дистрибуирани напади. DDoS нападите за кои се повеќе слушаме и читаме од информативните средства го земаат трендот на моде рен начин на изразување на незадоволство. Аноним ната хактивистична група Anonymous која се појави 2003 година, своето незадоволство од спроведените политики кон интернет услугата и слободите го изра зува со изведување на ваков тип напади врз виталните структури на повеќе држави.Каков што беше случајот со нивните реакции против донесувањето на АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement ).Но што во суштина се тие DDoS напади и нивните постулати се извор на идеи и потреби од нови истражувања, справување со проблеми и системска заштита.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Mitko Bogdanoski
Date Deposited: 28 Jan 2014 13:44
Last Modified: 28 Jan 2014 13:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8830

Actions (login required)

View Item View Item