Емисија на гасови од депонии за цврст комунален отпад (ЦКО)

Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Panov, Zoran and Despodov, Zoran and Doneva, Nikolinka and Mijalkovski, Stojance (2013) Емисија на гасови од депонии за цврст комунален отпад (ЦКО). In: Трета меѓународна конференција „Управување со отпад и климатски промени“, 19-20 Sept 2013, Скопје, Македонија.

[thumbnail of ЕМИСИЈА НА ГАСОВИ ОД ДЕПОНИИ ЗА ЦВРСТ КОМУНАЛЕН ОТПАД1.pdf]
Preview
Text
ЕМИСИЈА НА ГАСОВИ ОД ДЕПОНИИ ЗА ЦВРСТ КОМУНАЛЕН ОТПАД1.pdf

Download (579kB) | Preview

Abstract

Емисијата на гасови од депониите за ЦКО, (депониски гасови), се јавува како резултат на бројните биолошки, хемиски, физички и други реакции, при разградување на органскиот отпад под дејство на микроорганизми во анаеробни услови. Емисијата на депониските гасови се контролира со инсталирање на систем за собирање и согорување на депонискиот гас. Главни состојки на депонискиот гас се CH4 и CO2, a како резултат на работата на системот за контрола на депонискиот гас доаѓа до емисија на продуктите на согорување, како што се СО, NOx, SO2, HCl, цврсти честици и др.
Во трудот ќе биде презентирана методологија за процена на емисијата на примарните и секундарните состојки на депонискиот гас со користење на емисиони фактори. Исто така ќе бидат елаборирани основните технологии и мерки за контрола и намалување на овие емисии.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 23 Jan 2014 15:02
Last Modified: 24 Oct 2014 11:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8774

Actions (login required)

View Item View Item