Применливост во здравството на системите за управување со квалитет

Petkovska, Sofija and Gjorgjeska, Biljana (2013) Применливост во здравството на системите за управување со квалитет. Фармацевтски информатор, 35. pp. 28-29. ISSN 1409 - 8784

[thumbnail of Применливост во здравството - Фармацевтски информатор.pdf]
Preview
Text
Применливост во здравството - Фармацевтски информатор.pdf

Download (132kB) | Preview
[thumbnail of фармацевтски информатор - насловна.pdf]
Preview
Text
фармацевтски информатор - насловна.pdf

Download (477kB) | Preview
[thumbnail of фармацевтски информатор - содржина.pdf]
Preview
Text
фармацевтски информатор - содржина.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Примената на системот за управување со квалитет во здравството бара примена на соодветни алатки и решенија првенствено во неклинички услови. Направени се испитувања во оддели како: радиологија и биохемиски лаборатории. Првичната намера била воспоставување на систем за управување со квалитет локално во болницата каде што се извршени испитувањата. После тоа е донесен заклучок дека најдобриот редослед за имплементација на системот во здравствениот сектор е користење на сопствената институција како почетна точка за да се развие целосен систем и имплементира стандардот. Ова може да доведе до различно управување со системот иако се имплементира истиот стандард. Оваа опсервација е направена во здравството и се смета за недостаток на ISO (Swini 2000). Сепак, намерата на ISO не е да се создаде идентично управување со системот за квалитет во различни организации, туку само да се воспостави сообразност (минимално) со барањата на ISO 9001:2008 стандардот.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sofija Petkovska
Date Deposited: 24 Feb 2014 09:29
Last Modified: 24 Feb 2014 09:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8596

Actions (login required)

View Item View Item