Современите развојни процеси, образованието и вработувањето

Petrovski, Vlado (2011) Современите развојни процеси, образованието и вработувањето. The VI International Balkan Congress for Education and Science: The modern society and education (1466). pp. 131-134. ISSN 978-9989-823-33-6

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_TETOVO_Современите развојни процеси апстракт.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_TETOVO_Современите развојни процеси апстракт.pdf

Download (358kB) | Preview

Abstract

Апстракт:
Образованието како една од своите фундаментални цели го има пренесувањето на култура од една генерација на друга. Образованието добива значајно место во формирањето на новиот тип на човек кој го гради информациското општество. Тоа се гледа во тргањето за нови модели на комуникации на луѓето, демократијата и хуманизмот. Информатиката претставува наука која ги изучува теориските основи на информацијата и сметањето и нивната примена во компјутерски системи (независно дали се апстрактни или не). Во контекст на напредокот на технологијата и комуникацијата е интернетот, кој нуди разновидни и модерни начини на комуникација и учење на учениците и наставниците. Компјутеризацијата е во подем, а конкретно за образованието претставува важен елемент кој може да го подобри квалитетот и содржината на знаењата, воопшто. Договорот за вработување е документ со кој се определуваат односите, правата и обврските на двете страни кои го склучуваат договорот, односно меѓу работодавецот и работникот.
Клучни зборови: друштво, развој, училиште, компјутер, интернет, договор, вработен

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Vlado Petrovski
Date Deposited: 20 Dec 2013 08:36
Last Modified: 20 Dec 2013 08:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8452

Actions (login required)

View Item View Item