Современиот образовен менаџмент основа за успешно функционирање на образовните институции

Petrovski, Vlado and Mirascieva, Snezana and Petrova Gjorgjeva, Emilija (2011) Современиот образовен менаџмент основа за успешно функционирање на образовните институции. The VI International Balkan Congress for Education and Science: The modern society and education (1466). pp. 127-130. ISSN 978-9989-823-33-6

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_TETOVO_Современиот образовен менаџмент основа за успешно функционирање на образовните институции апстракт.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_TETOVO_Современиот образовен менаџмент основа за успешно функционирање на образовните институции апстракт.pdf

Download (391kB) | Preview

Abstract

Во областа на воспитанието и образованието треба да се воведе менаџментот како современ процес кој ги опфаќа следниве активности: планирање, организирање, координирање, мотивирање и контролирање, без кои не може да се замисли современиот воспитно - образовен и едукативен систем. Поради тоа новата техно - економска парадигма претставува збир на меѓусебно поврзани технички, организациони и менаџерски иновации чија предност е во новиот асортиман на производи и производни системи и услуги без кои не може да се замисли современата економска структура на општеството. Менаџментот во оваа сфера треба да се препознава и да се карактеризира со: знаењето на менаџерите, нивната вештина и способност за управување и раководење во услови на пазарна економија.
Клучни зборови: менаџмент, планирање, организирање, мотивирање, контролирање, образование

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Vlado Petrovski
Date Deposited: 20 Dec 2013 08:36
Last Modified: 20 Dec 2013 08:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8451

Actions (login required)

View Item View Item