Интерна скрипта по Царинска тарифа и царинска управна постапка

Petrevska, Biljana (2011) Интерна скрипта по Царинска тарифа и царинска управна постапка. . (Unpublished)

[thumbnail of Интерна скрипта по Царинска тарифа и царинска управна постапка.pdf]
Preview
Text
Интерна скрипта по Царинска тарифа и царинска управна постапка.pdf

Download (559kB) | Preview

Abstract

Ракописот претставува скрипта за интерна употреба која е наменета единствено за студентите кои го изучуваат предметот Царинска тарифа и царинска управна постапка на Факултетот за туризам и бизнис логистика - Гевгелија при Универзитетот “Гоце Делчев” – Штип (наставна програма 2010/2011). Основна цел е да им помогне во совладувањето на најважните теми од областа на царинското работење. Нивото и стилот на обработка на материјата се приспособени кон знаењата и потребите на студентите од додипломските студии на насоката Бизнис логистика.
Во интерната скрипта направен е избор на шест глави кои ги покриваат најзначајните теми кои вообичаено се сретнуваат во литературата од оваа област. Притоа, првата глава ги обработува поимните определби кои се однесуваат на царинската политика. Втората глава ги појаснува инструментите на царинската политика. Најзначајните институти на царинскиот систем се презентирани во третата глава. Имајќи предвид дека царинската вредност е од особено значење, поимните определби се детално разработени во четвртата глава. Петтата глава во целост е посветена на царинската тарифа, додека шестата, последна глава од ракописот, го објаснува царински дозволеното постапување или употреба на стоката.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 06 Dec 2013 09:36
Last Modified: 06 Dec 2013 09:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8347

Actions (login required)

View Item View Item