Деконструкциите кај Солев

Mladenoski, Ranko (2007) Деконструкциите кај Солев. Современост, 55 (1). pp. 70-79. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 4 dekemvri 2013_Dekonstrukcii kaj Solev Sovr_Ranko Mladenoski Dekonstrukciite kaj Solev.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 4 dekemvri 2013_Dekonstrukcii kaj Solev Sovr_Ranko Mladenoski Dekonstrukciite kaj Solev.pdf

Download (98kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува детална анализа на наративната постапка на дезинтегрирање, односно дестабилизирање или деконструирање на ликовите во прозата на македонскиот писател Димитар Солев. Како основни елементи на раскажувањето со чија помош се врши дестабилизација на ликовите во прозата на Солев се наведуваат следните: име и презиме, ликови синоними, градација на антропоним, отсуство на антропоним, односно перифраза (описно именување/ перифрастичка деноминација), реноминација (преименување), отсуство на реалистичен портрет, односно крокирање или карикирање на ликовите и т.н. анти-портрет. Сите овие сегменти на дезинтеграцијата на ликовите кај Солев се елаборираат опширно. На крајот од оваа интерпретација за прозата на Солев се заклучува дека интенцијата на авторот со ваквата наративна постапка е да ги регистрира и да ги нотира разните деградации, девијации и деструкции во општеството, во семејството, но и девијациите и деформитетите на индивидуата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 05 Dec 2013 13:56
Last Modified: 05 Dec 2013 13:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8337

Actions (login required)

View Item View Item