Траги за книжевните струења во едно време

Mladenoski, Ranko (2007) Траги за книжевните струења во едно време. Културен живот, 51 (1-2). pp. 112-115. ISSN 0047-3731

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium 3 dekemvri 2013_Za Volsebnosti na zborot Toc Kulturen zivot_Ranko Mladenoski Tragi za knizevnite struenja vo edno vreme.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium 3 dekemvri 2013_Za Volsebnosti na zborot Toc Kulturen zivot_Ranko Mladenoski Tragi za knizevnite struenja vo edno vreme.pdf

Download (63kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија (осврт) кон книгата со наслов „Волшебности на зборот“ од Васил Тоциновски објавена во 2006 година од издавачот „Друштво за наука и уметност“ од Велес. Во трудот се нагласува дека станува збор за книга во која се презентираат избрани рецензии, осврти и прикази што авторот ги објавувал во разни книжевни списанија и весници во текот на над три децении. Покрај тоа, во овој осврт се наведуваат и авторите за кои пишува Тоциновски во „Волшебности на зборот“ меѓу кои се и Анте Поповски, Гане Тодоровски, Душко Наневски, Васе Манчев, Атанас Вангелов, Петар Т. Бошковски, Петре Бакевски, Науме Радически, Радован П. Цветковски, Ката Мисиркова–Руменова, Валентина Миронска–Христовска, Горан Калоѓера, Мирољуб Стојановиќ и други. Во заклучокот на овој труд се вели дека авторот со оваа книга испишува и дел од историјата на македонска книжевност во минатиот 20 век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 05 Dec 2013 11:21
Last Modified: 05 Dec 2013 11:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8319

Actions (login required)

View Item View Item