Хуманистичка порака за вечноста на животот

Mladenoski, Ranko (2007) Хуманистичка порака за вечноста на животот. Современост, 55 (4). pp. 132-134. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium 3 dekemvri 2013_Za Stutkani snista Siljanoski Sovr_Ranko Mladenoski Humanisticka poraka za vecnosta na zivotot.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium 3 dekemvri 2013_Za Stutkani snista Siljanoski Sovr_Ranko Mladenoski Humanisticka poraka za vecnosta na zivotot.pdf

Download (41kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува осврт, односно една концизна анализа и интерпретација на македонскиот роман „Стуткани сништа“ од Благоја Силјаноски објавен во 2007 година од издавачот „Современост“ од Скопје. Во трудот се изолираат и се толкуваат базните структурни елементи од нарацијата во романот како што се двата главни протагонисти Јулија и Мартин, нивната потрага по автентични вредности во едно деградирано општество, стриктното детерминирање на хронотопијата, промената и трансформацијата на сетингот, присуството на нестабилни и дестабилизирани ликови, динамиката на нарацијата, симбиозата меѓу реалистичното и фантастичното, како и маркирањето на деградираните сегменти од општеството. Врз основа на извршената детална анализа на овие структурни сегменти на романот, на крајот од трудот се заклучува дека „Стуткани сништа“ од авторот Благоја Силјаноски е роман што има едноставна и лесно читлива и лесно воочлива површинска композиција, но и една комплексна и многузначна длабинска структура.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 05 Dec 2013 11:21
Last Modified: 05 Dec 2013 11:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8318

Actions (login required)

View Item View Item