Театарскиот лет на македонскиот феникс

Mladenoski, Ranko (2007) Театарскиот лет на македонскиот феникс. Театарски гласник, 68-69. pp. 97-99. ISSN 0351-9600

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Za teatarska pretstava od Bakevski_Ranko Mladenoski Teatarskiot let na makedonskiot feniks.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Za teatarska pretstava od Bakevski_Ranko Mladenoski Teatarskiot let na makedonskiot feniks.pdf

Download (40kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува приказ (осврт) за театарската претстава „Индија, Индија“ работена според мотиви од драмскиот текст на Петре Бакевски со наслов „Суво дрво од Вавилон“ (со алтернативниот наслов „Не очекував ваков крај“) и којашто беше прикажана на три локации, на три стари историски светилишта во Македонија во месец јуни 2007 година – во Стоби во рамките на Меѓународниот фестивал на античката драма „Стоби 2007“, во Баргала во рамките на Штипското културно лето и на скопското Кале во рамките на „Скопско лето 2007“. Во приказот се нагласува дека театарската претстава „Индија, Индија“ е изградена врз воспоставување на линк помеѓу мошне далечното минато и многу блиската наша вчерашнина и денешнина, како и тоа дека тоа е претстава со мал број ликови – Тимотеј (актерот Миле Вртеовски), Зафир (Милорад Ангелов), Старецот (Младен Крстевски) и Олимпија (Весна Димитровска). На крајот од приказот се заклучува дека авторот (Петре Бакевски) и режисерот (Младен Крстевски) успеале до максимум да ги вплотат во драмската претстава предикативните функции на овие ликови преку кои најексплицитно се манифестира уметничката порака.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 02 Dec 2013 10:57
Last Modified: 02 Dec 2013 10:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8265

Actions (login required)

View Item View Item