Стихови за човековата дехуманизација

Mladenoski, Ranko (2007) Стихови за човековата дехуманизација. In: Ели Маказлиева, Непознавање на познатото. Дирекција за култура и уметност, Скопје, pp. 97-108. ISBN 978-9989-872-37-2

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Makazlieva pogovor poezija_Ranko Mladenoski Sthovi za covekovata dehumanizacija.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Makazlieva pogovor poezija_Ranko Mladenoski Sthovi za covekovata dehumanizacija.pdf

Download (71kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт, односно рецензија за поетската збирка со наслов „Непознавање на познатото“ од македонската поетеса Ели Маказлиева објавена во 2007 година од издавачот „Дирекција за култура и уметност – Скопје“. Во трудот се анализираат песните од трите циклуси во збирката („Неизвесност и сомнение“, „Оправдание“ и „Простување“) и тоа и од аспект на површинското и од аспект на длабинското рамниште на структурните елементи во оваа збирка. Покрај тоа, извршена и е и анализа на стилските изразни средства што се доминантни во поетската збирка на Маказлиева. Во заклучокот од трудот се наведува дека поетесата Маказлиева знаела и умеела да ги исткае песните, да им го изнајде вистинското место во целината и така да ги предочи пред судот на читателот, како и тоа дека станува збор, всушност, за поетска збирка со несомнени уметнички квалитети која го збогатува македонскиот поетски трезор со вредно книжевно дело.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 02 Dec 2013 10:55
Last Modified: 02 Dec 2013 10:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8258

Actions (login required)

View Item View Item