Сонувачите покрај Драва

Mladenoski, Ranko (2008) Сонувачите покрај Драва. In: Јосип Цвениќ, Кралица на ноќта. Мартина, Скопје, pp. 169-175. ISBN 978-9989-901-56-0

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Kralica na nokjta Cvenikj_Ranko Mladenoski Sonuvacite pokraj Drava.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Kralica na nokjta Cvenikj_Ranko Mladenoski Sonuvacite pokraj Drava.pdf

Download (56kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт кон романот „Кралица на ноќта“ од хрватскиот автор Јосип Цвениќ. Романот е објавен на македонски јазик во 2008 година во Скопје од издавачот „Мартина“. Во трудот, меѓу другото, се нагласува дека главниот наративен инструмент со чија помош авторот ги имплицира своите пораки е иронијата и дека зад параванот на нарацијата авторот сокрил бројни пораки по кои треба да трага и кои треба да ги пронајде читателот. Покрај тоа, во рецензијата се вели дека во наративната структура на романот „Кралица на ноќта“ значајно место зазема семејството и тоа како општествена заедница во која (или со која) може да се остварат човековите копнежи, односно да се стигне до вечно посакуваната среќа. На крајот од освртот се заклучува дека едноставноста, читливоста и, пред сè, наративната структура на романот ќе предизвикаат интерес кај пошироката литературна јавност.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 02 Dec 2013 10:44
Last Modified: 02 Dec 2013 10:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8244

Actions (login required)

View Item View Item