Основи на геофизика

Delipetrev, Marjan and Doneva, Blagica (2012) Основи на геофизика. . (Unpublished)

[thumbnail of OS.pdf]
Preview
Text
OS.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Геофизиката е наука за проучување на физичките полиња на Земјата. Всушност и самиот збор е кованица од два збора: Гео - што значи земја и физика. Геофизиката, главно, може да се подели на два дела
1. фундаментална и
2. апликативна (геофизички методи).
Фундаменталната геофизика се занимава со пратење и изучување на геофизичките полиња, односно дефинирање на геофизичките полиња во просторот и времето. Познавањето на овие полиња овозможува подобро да се запознае како внатрешната градба на Земјата, така хидросферата и атмосферата.
Перманентното пратење на геофизичките полиња и геофизичките методи даваат можност за откривање на некои елементи од историскиот развој на Земјата, формата и многу други својства на Земјата.
Геофизичките истражувања претставуваат вештина на примената на физичките науки, при проучувањето на структурата и составот на оние слоеви на Земјата кои се наоѓаат доволно плитко да можат да бидат експлоатирани или поради изучување на градбата на Земјата.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Natural sciences > Physical sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marjan Delipetrev
Date Deposited: 02 Dec 2013 10:44
Last Modified: 04 Aug 2015 09:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8242

Actions (login required)

View Item View Item