Компаративна библиографска книга

Mladenoski, Ranko (2003) Компаративна библиографска книга. Спектар, 21 (41-42). pp. 301-303. ISSN 0352-2423

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Za Jasmina Mojsieva mak srpski vrski_Ranko Mladenoski Komparativna bibliografska kniga.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Za Jasmina Mojsieva mak srpski vrski_Ranko Mladenoski Komparativna bibliografska kniga.pdf

Download (39kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува рецензија, односно осврт кон книгата со наслов „Македонско-српски и српско-македонски книжевни врски (1945-1990)“ од авторката Јасмина Мојсиева–Гушева, а издадена од Институтот за литература во Скопје во 2002 година. Во трудот се нагласува дека авторката нуди една компаративна библиографска книга која, од гледна точка на класификацијата, е и азбучна и систематска, како и тоа дека книгата е составена од два основни дела. Во првиот дел се среќаваме со библиографски единици коишто се однесуваат на македонско-српските книжевни врски, додека вториот дел ги опфаќа единиците коишто се однесуваат на српско-македонските книжевни врски. На крајот од трудот се заклучува дека појавувањето на книгата „Македонско-српски и српско-македонски книжевни врски (1945-1990)“ од Мојсиева–Гушева е мошне значаен настан во македонската култура затоа што ваквите библиографски изданија се реткост во нашата држава.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 22 Nov 2013 11:10
Last Modified: 22 Nov 2013 11:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8174

Actions (login required)

View Item View Item