Тагата по распарчената татковина

Mladenoski, Ranko (2003) Тагата по распарчената татковина. Спектар, 21 (41-42). pp. 294-296. ISSN 0352-2423

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Rod i porod Tocinovski_Ranko Mladenoski Tagata po rasparcenata tatkovina.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Rod i porod Tocinovski_Ranko Mladenoski Tagata po rasparcenata tatkovina.pdf

Download (39kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува рецензија (осврт) кон книгата со наслов „Род и пород“ од македонскиот книжевен историчар Васил Тоциновски објавена во 2001 година, а како издавач се јавува Институтот за македонска литература од Скопје. Во трудот се потенцира дека книгата „Род и пород“, всушност, е монографија за македонскиот културен деец од првата половина на 20 век Кирил Манасиев – Вечерин (1909–1936). Во овој текст се разгледуваат сите поглавја во оваа книга за Манасиев, а тоа се: „Животните и творечките врвици на Кирил Манасиев“, „Поезијата на Кирил Манасиев“, „Прозата на Кирил Манасиев“, „Драмските текстови на Кирил Манасиев“ и „Завршни страници“. На крајот од трудот се заклучува дека книгата „Род и пород“ е значајна за македонската книжевно-историска наука затоа што таа ни го приближува делото уште на еден македонски автор од периодот меѓу двете светски војни.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 22 Nov 2013 11:08
Last Modified: 22 Nov 2013 11:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8171

Actions (login required)

View Item View Item